Duurzame open huizen route Hoge Dennen
Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Kom in contact met buurtbewoners met een duurzame woning en leer van hun ervaringen! De gemene deler is dat alle deelnemende buren een warmtepomp hebben aangeschaft. Ze nemen je graag mee met de stappen die zij hebben gezet en overwegingen die ze hebben gemaakt.
Wanneer: zaterdagmiddag 26 november 2022 (Blok 1: 13.00u – 14.00u & Blok 2: 14.30u tot 15.30u)
Aanmelden: Je kunt je aanmelden door het sturen van een e-mail naar info@hogedennen.nl. Geef daarbij aan welk huis/(huizen) je wilt bekijken in welk(e) tijdsblok(ken). Onder vermelding van je naam en het aantal personen.
Onderstaand een korte omschrijving van de deelnemende huizen:
Oranje Nassauplein
“Wil je zien en vooral horen hoe, in jouw wijk, een jaren vijftig huis naar “nul-op-de-meter” is getransformeerd, dan is dit huis de moeite van het bezoeken waard. Op zich is er in en om dit huis niet zo veel aan techniek te zien, waar het om hier vooral om gaat is de samenhangende aanpak, een verhaal wat ik met je wil delen. Dat doen we dan aan de hand van een presentatie/ toelichting waar de titel “van het gas af voor dummies” misschien wel passend is.
Waarom langer wachten met je huis verduurzamen, comfortabeler maken, in waarde laten stijgen en/of de energie-rekening decimeren? Iedere huiseigenaar heeft zo zijn eigen doelen. Voor ons was het hoofddoel stap voor stap naar fossiel-vrij wonen. Alle andere doelen kwamen daar als een bonus bij.
Moeilijk te doen? Nee. Samen kunnen we het hebben over de basis-voorwaarden zoals het hebben van een woonambitie, verkrijgen van onafhankelijk advies, een samenhangende aanpak, benodigde financiering en bekwame leveranciers. En niet te vergeten, de voldoening die het geeft zo’n aanpak stapsgewijs uit te voeren.
Voor meer informatie kun je ook al vast even kijken op de website van de duurzame huizen route, klik hier.
Amalia van Solmslaan
Wil je jouw kruipruimte ook isoleren en met vloerverwarming overstappen op een warmtepomp? Deze jaren 30 twee-onder-een-kap woning is klaar voor de stap naar een warmtepomp. Alle basis isolatie is aangebracht: dak, vloer, glas en spouwmuur. We vertellen je graag specifiek over de gekozen schuimbeton isolatie voor de kruipruimte en de recente uitbouw. Waarom we hiervoor hebben gekozen en wat ons dit nu oplevert.
De warmtepomp zorgt voor de verwarming om later uit te breiden naar de warm water voorziening (oa douche).
Frederik Hendriklaan
Stap-voor-stap is deze jaren 30 twee-onder-één-kap woning van het gas afgegaan. Met als motivatie milieu, klimaat én comfort.
Bij verschillende verbouwingen is telkens gekeken naar wat nu logisch is als verduurzamingsmaatregel. Eerst ging dat per maatregel; of het financieel rendabel was. Sinds 2019 is een routekaart gemaakt waardoor naar het totaalplaatje is gekeken om van het gas af te gaan (uiterlijk 2050). De hele schil van het huis isoleren en ventileren waren als no-regret maatregelen logisch; van het gas af was iets voor later. Toch is het nu al zover: sinds juni 2022 geen gas meer. Met een water-waterwarmtepomp vanwege comfort in de zomer (koeling) en verwarming van 7,5m3 binnenzwembad (bespaart ruim 1500 kWh/jaar).
De grote stappen zijn gezet, nu nog finetunen qua energieverbruik en isolatie. Waar zitten nog kieren? Is het glas dat in 2008 HR++ was, maar nu niet meer, isolerend genoeg of moet het toch worden vervangen? Wanneer kan de elektrische auto als huisbatterij gaan functioneren voor de opvang van de zonne-energie overdag en gebruik daarvan ’s avonds?
We vertellen je graag over de overwegingen en ontwikkelingen in het denken die hier een rol speelden.
Prinses Irenelaan
Het is 2001. Henk en Hilda Diepenmaat zijn er vroeg bij met hun eerste warmtepomp. Het argument: een bovengemiddelde kennis over wat klimaatproblemen zullen doen met huidige en toekomstige generaties. Die eerste warmtepomp “werkte” niet op buitenlucht maar op bronwater. “Werkte” tussen aanhalingstekens, want het was op verschillende fronten een ramp: een ongewenste ondergrondse kortsluiting tussen aanvoer- en retourbron, de warmtepomp keer op keer defect, en een steeds hogere energierekening. Een jaar of 9 en twee warmtepompen verder werd de warmtepomp eruit geschopt en vervangen door een gasketeltje. Niet hun finest hour. Slechts de waterbron herinnert aan de oude warmtepomp: “Onze tuinplanten krijgen met stip het duurste water van heel Nederland”, aldus Henk.
Maar de klimaatproblematiek grijpt steeds harder om zich heen, en bloed kruipt waar het niet gaan kan. De nieuwe (Zeister) installateur van de gasketel sprak eind 2019 met de inmiddels voorzichtige familie Diepenmaat af een test te doen met warmtepompen van de nieuwste generatie. Volledig op buitenlucht, geen hybride dus, en tegen een mooie huurprijs. Zou het bevallen, dan zou verdere aanschaf besproken worden. De test verliep probleemloos, en sinds een paar jaar snorren bij de familie Diepenmaat twee moderne Vaillant warmtepompen in serie. Ze verwarmen het huis samen op hun sloffen, efficiënt en stil, en de energierekening is flink gezakt. Hilda had een vooruitziende blik, en sloeg het energiecontract op tijd voor drie jaar vast. Alle wensen van 2001 zijn nu, ruim twintig jaar later, wél ingewilligd: comfortabel, stil, probleemloos, betaalbaar, toekomstgericht. Henk: “De problematiek is hoogst urgent, de tijd is rijp en de producten ook. Langer wachten is onwenselijk”.
Willem de Zwijgerlaan
In 2019/2020 hebben wij ons huis uit 1929 volledig gerenoveerd. Een van de doelen van de renovatie was om het huis zo te verbouwen dat er geen gasaansluiting meer nodig was. Om dat te bereiken hebben we 8cm dikke met vlas geisoleerde voorzetwanden aangebracht tegen alle buitenmuren. De 5cm brede spouw van deze buitenmuur is gevuld met isolatiekorrels. Alle kozijnen hebben we laten vervangen met driedubbele beglazing. De kap van het huis is vervangen met 21cm dikke isolatieplaten met aan de voorkant een indak constructie voor zonnepanelen. Dit alles maakt het mogelijk om het huis te verwarmen met alleen vloerverwarming op de begane grond aangestuurd door een warmtepomp. Voor de warmwater voorziening hebben een we apart buffervat van 300 liter met een eigen geintegreerde warmtepomp. Een zonnecollector op het garagedak is aangesloten op dit buffervat. In de zomermaanden is de zonnecollector toereikend om het buffervat op 60 graden te houden.