Van geluid kun je genieten. Denk aan spelende kinderen of muziek. Zelfs geluiden als boren of een bladblazer zijn goed te verdragen als het voor jezelf is. Maar wat voor de één draaglijk is, is voor een ander hinderlijk. De beleving van geluid is heel persoonlijk. In onze mooie wijk hebben we veel ruimte, maar ook dan kan het geluid van buren soms teveel zijn. In dit artikel bespreken we wat je in zo’n geval kunt doen.
Hoe houd je rekening met elkaar?
De tijd voor nachtrust is van 22.00 – 07.00 uur. Binnen deze rusttijd kan toch sprake zijn van geluidhinder door bijvoorbeeld een feestje in de buurt. Buiten deze rusttijd kan het ook zijn dat je overlast ervaart. Meestal is hinderlijk geluid goed te verdragen als het tijdelijk is en als je weet wanneer het eindigt. Hier kun je zelf iets aan doen. Een paar voorbeelden.
– Geef je een feestje of ga je verbouwen? Kijk welke buren daar de meeste hinder van zullen ondervinden en Informeer ze vooraf. Gaat een feestje langer door dan afgesproken; bel aan en informeer hoe lang het nog duurt of geef aan dat je graag wil dat het stopt.
– Ondervind je hinder van bijvoorbeeld muziek of veel klussen. Stap op die buur af en vertel welke hinder je ondervindt. Kijk of je samen tot afspraken over het geluid kunt komen. Je kunt ook eerst bij andere buren informeren of zij dezelfde hinder ondervinden.
Er zijn meer voorbeelden te bedenken, maar het uitgangspunt is steeds dat extra geluid goed te accepteren is als je weet waar je aan toe bent. Ga daarom in gesprek en krop geen ergernis op. Vaak is iemand zich er niet van bewust hinder te veroorzaken en is er de bereidheid om met de ander rekening te houden.
Op de website van Meander Omnium lees je hoe je met je buren in gesprek kunt gaan. En op de website van het RIVM kun je zien wat normale leefgeluiden zijn.
Wat te doen als het teveel wordt?
Blijf je overlast ervaren en lukt het niet met je buren hierover afspraken te maken, dan kan een volgende stap nodig zijn. We sommen op waar je waarvoor terecht kunt.
– Bij Meander Omnium kun je terecht als je graag geholpen wilt worden om de geluidsoverlast met je buren te bespreken.
– Bij het KlantenContactCentrum (KCC) van de gemeente, telefoon 14030 of via de website kun je een klacht indienen over de overlast. De bijzondere opsporingsambtenaar van de wijk (wijkboa) neemt die klacht in behandeling.
– Bij de politie op telefoonnummer 0900-8844 kun je een melding doen. Afhankelijk van de klacht zal de wijkagent of de wijkboa de melding oppakken. Zij hebben regelmatig overleg met elkaar.
– Bij het spreekuur van het Wijkteam kun je terecht met vragen en klachten. Iedere woensdagochtend van 11.00 – 12.00 uur houdt het Wijkteam spreekuur in het Binnenbos, Hoog Kanje 186h. Het wijkteam bestaat uit de wijkmanager, de wijkagent en de wijkboa.
– Bellen naar het alarmnummer 112 zal niet aan de orde zijn. Dit nummer geldt alleen voor spoedeisende hulp waarvoor de politie, brandweer of ambulance moet uitrukken.
Tot slot
Bovengenoemde adviezen kunnen in veel gevallen ook bij een andere vorm van burenoverlast worden toegepast. We hebben voor dit artikel overleg gehad met het wijkteam. Wil je reageren? Stuur een mail naar info@hogedennen.nl.