Projectontwikkelaar Rialto BV heeft de opdracht namens beleggingsmaatschappij De Eenhoorn gekregen om een plan te maken voor de renovatie van winkelcentrum Kerckebosch. Ze hadden verwacht in het begin van dit jaar hiervoor een aantal scenario’s te kunnen presenteren. Voor meer informatie hierover, zie de nieuwsbrief van januari 2024. 

Volgens Rialto heeft de gemeente geen tijd om overleg te voeren over mogelijke ideeën en is er daarom vertraging ontstaan in de planvorming. Rialto kan hierdoor ook niet aangeven wanneer een plan gepresenteerd kan worden.

Wat in de tussentijd wel duidelijk is geworden volgens Rialto, is dat het lastig wordt om het winkelcentrum te renoveren. Het verzorgingsgebied is klein en kleinere winkeliers (bakkers, groenteboeren, vishandels, etc.) verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. Alleen op echte toplocaties (bijvoorbeeld in stadscentra) hebben dit soort speciaalzaken nog een kans op overleven. Rialto denkt dat alleen de vestiging van een tweede landelijk opererende supermarkt kans van slagen heeft, hoewel ook dat geen gelopen race is. Een deel van de bestaande bedrijven zou in dat geval ook gehuisvest kunnen worden in het gerenoveerde gedeelte. 

Wij hebben erop gewezen dat de consequenties voor parkeren en extra verkeersdrukte belangrijke aandachtspunt zijn en dat het wijs is om dit snel met de gemeente te bespreken, mede in het kader van de plannen voor de herinrichting van de Oranje Nassaulaan. Ook hebben wij voorgesteld om een scenario uit te werken waarbij (een deel van) de bestaande bedrijven gehuisvest wordt in het gerenoveerde gedeelte waarbij de dan nog beschikbare winkelruimte omgebouwd wordt tot woonruimte. Hoewel hierop niet afwijzend werd gereageerd, is het niet duidelijk of dit ook gaat gebeuren. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Aangezien de herontwikkeling van het winkelcentrum ook voor de wijk Kerckebosch van groot belang is, trekken we in dit dossier samen op met wijkvereniging Kerckebosch.

2 reacties

 1. Ik denk dat een winkelcentrum met kwalitatief goed foodcourt met bestaande slager, bestaande kaasboer, bakker, vis, groentenboer en goede catering met ruimte met kleine tafels voor ter plaatse eten best kan werken.

  Het verzorgingsgebied is best groot. In de zomer met campings in de buurt en later stationsgebied. Er zijn veel ouderen en kapitaalkrachtige wijkbewoners.

  Kwaliteit uitstralen is belangrijk en tegengaan hangen van groepen. (Eigen honk voor jongeren?)

  Zie ook “Landwaart” in Maartensdijk. Gebruikt de lokalist voor bezorging.
  Zelfs de bloemenwinkel gaat nu weg.
  Investering door Rialto is nodig .

 2. Een tweede (landelijke opererende) supermarkt lijkt ook mij geen goed idee. Te druk! Het renoveren en verhuren van de losse winkels wel. Ik ben in contact geweest met de verhuur makelaar en er is ‘nul’ intentie tot renovatie/investeringen en de huur is erg hoog (kleinste ruimte 1400 ex btw). Zodoende veel leegstand, en zo mijns inziens een mooie basis voor bovenstaand verhaal. Financieel is alles echter haalbaar: de eigenaar heeft denk ik voldoende inkomen uit verhuur, maar nijgt vast naar 1 grote huurder om de beoogde renovatie te bekostigen ipv dat hij dat moet doen. Enfin: geen 2e supermarkt maar gewoon renoveren en je winkels los verhuren. In goede staat voor een schappelijke prijs en nette voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *